Tip: 5 x te kleine baby- en kinderkleding opruimen

Gepubliceerd op 5 juni 2021 · Leestijd 11 minuten

Na twee kinderen in 1,5 jaar tijd, zijn wij druk, moe, maar natuurlijk vooral erg blij, en bovenal, compleet. Dus werd het tijd om alle babyspullen die we niet meer gebruikten weg te geven of te verkopen. Met spullen zoals de maxi cosi of de box had ik daar niet zoveel moeite mee. Ze brengen nog een aardig bedrag op, dat gaf al motivatie, en er zit voor mij niet zoveel emotionele waarde aan. Op de vliering stonden dozen vol met babykleding, dat was wel even een ander verhaal, ook voor mij als professioneel organizer. Bij al die kleine pakjes en sokjes komen er veel herinneringen kijken. Van oma gekregen als kraamcadeautje, het eerste pakje, eerste keer omrollen, eerste vakantie samen, noem het maar op. Hoe zorg je er nou voor dat je deze spullen op een voor jou goed voelende manier kunt opruimen?

Hier heb ik vijf tips voor:

1. Weggeven aan bekenden

Wat is er leuker dan de mooie kleertjes, jasjes, mutsjes , slaapzakjes en bijna niet gedragen schoentjes nog een tweede leven te geven bij een neefje of nichtje, of het kindje van je beste vriendin? Dan kun je er via hen nog een keer van genieten, en is het niet meteen ‘weg’ uit je leven. Kijk hierbij wel goed naar de stijl van de kleding, en dat het kindje in het juiste seizoen geboren is qua maten. Het is zonde als je zomerpakjes weggeeft en het kindje die ze ontvangt die maat in hartje winter aankan.

2. Doneren aan Stichting Babyspullen, de lokale kledingbank of een ander goed doel

Wat mij tegenhield met het wegdoen van de kleding was in eerste instantie dat ik niet zeker wist wat er met de kleding zou gebeuren als ik deze in zo’n kledingbak zou werpen die altijd bij winkelcentra en supermarkten staan. Ik wilde niet dat mijn zorgvuldig uitgekozen kleertjes geen tweede leven kregen, maar meteen als textiel gerecycled zou worden. Dus ik ben gaan googlen. En kwam op de volgende intiatieven:

  • Stichting Babyspullen
    Zij hebben een landelijk inzamelingsnetwerk en maken babystartpakketten voor (alleenstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Hier kunnen kleertjes heen tot maat 92/98, en ook beddengoed en (niet gebruikte) verzorgingsproducten
  • Lokale kledingbank
    Intussen had ik ook al kleding groter dan maat 98 die ik wilde weggeven. In mijn zoektocht kwam ik op de lokale kledingbank. In mijn geval Kledingbank Ede. Voor mij minder bekend dan bijvoorbeeld de Voedselbank. Deze stichting maakt het mogelijk om kwalitatief goede, schone kleding en/of schoenen te geven aan inwoners van de gemeente die (tijdelijk) de financiële middelen niet hebben om deze zelf te kopen. Ik had ze nog even gemaild om zeker te zijn dat kinderkleding ook welkom was, en dat was zeker zo kreeg ik als antwoord.

Het voelde voor mij prettig om te weten dat mijn kleding op een goede plek terecht kwam en daar iemand anders nog van kon genieten. Vooral met die kleinste maatjes, waar ze zo snel uitgroeien, vond ik het een goede manier om afstand te doen van de kleertjes die toch maar op zolder lagen. Bij de lokale kledingbank heb ik ook meteen wat kleding gebracht van mijzelf, die er nog goed uitzag, maar die ik niet meer droeg. Ook heb ik daar mijn zwangerschapsbroeken en jurkjes heen gebracht, want die heb ik ook niet lang aan gehad en waren nog echt mooi voor een tweede en wellicht zelfs derde ronde.

3. Weggeven via een lokale Facebook groep

Dit heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik zie vaak oproepjes voorbij komen dat mensen een kledingpakket voor jongens/meisjes in een bepaalde maat aanbieden. Gratis, of tegen een kleine vergoeding. Op die manier kun je een ander gezin uit de buurt nog blij maken. Ik geloof dat er vrij veel animo voor is, als ik de reacties op de berichtjes zie, en het is dus een snelle manier om een gedeelte van de kleding weg te geven.

4. Verkopen: lokale kledingbeurs

In de gemeente waar ik woon heb ik wel eens een kledingbeurs voorbij zien komen. Hier kun je jouw gebruikte kleding te koop aanbieden. Deze beurzen worden vaak geregeld door vrijwilligers en je ontvangt een percentage van jouw eigen verkochte kleding. Ik heb een kledingbeurs in de buurt opgezocht, en zij werken als volgt:

  • Van de opbrengst van de verkochte kleding ontvang je 85%. De overige 15% is bestemd voor de kledingbeurs.
  • Je loot mee naar een plekje, er is meer aanbod dan plaats namelijk. Als je de loting door bent, ontvang je een verkooppakket met zakken en stickers.
  • Je vult de stickers thuis in en plakt deze (volgens de instructies) op de kleding.
  • Op de ochtend van de beurs lever je de kleding en schoenen in. Kleding in de genummerde blauwe zak, schoenen in de kleinere zak. Het losse bonnetje houdt u zelf.
  • Zij controleren de kleding op vlekken, gaten en andere mankementen. De (goedgekeurde) kleding leggen zij per maatgroep uit in de verkoopruimte.
  • Vrijdagavond wordt de kleding door hen te koop aangeboden. Klanten rekenen op een centraal punt af.
  • De dag erna kan je de zak met overgebleven kleding weer ophalen of doneren aan het goede doel. Je kunt dan ook de stickers van de verkochte kleding ophalen.
  • Het geld dat je met de verkoop verdiend hebt, storten zij op je bankrekening.

Voor deze specifieke beurs gaat het om kleding van maat 68 tot 176.

5. Verkopen/ruilen: Krijg de kleertjes, Vinted, United Wardrobe, of andere verkoop/ruil websites

Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik kan me voorstellen dat dit kan werken. Verkopen lijkt mij vooral voor merkkleding erg geschikt. Ik denk dat het wel iets meer werk kan zijn, als je bijvoorbeeld elk item individueel moet uploaden en prijzen etc. En er komt wellicht wat handling bij, gezien deze sites landelijk opereren en je het kledingstuk wellicht moet opsturen naar de koper. Maar nogmaals, voor merkkleding is dit wellicht een goede optie om er nog iets voor terug te krijgen! Daarnaast vond ik in mijn zoektocht ook Krijg de kleertjes, een online ruilwebsite voor kleding (ook voor volwassenen) en speelgoed. Dit werkt met inloggen, hier kun je dan jouw pakket plaatsen, en als deze gekozen wordt, stuur je deze op naar de ontvanger. Ook kun je hier zelf weer op zoek gaan naar een pakket, bijvoorbeeld in een grotere maat. Een mooi en duurzaam initiatief om kleding een tweede leven te geven.

Benieuwd hoe ik jou zou kunnen helpen?

Kies voor meer rust, ruimte en overzicht in je leven. Stuur mij vrijblijvend een berichtje, ik kijk graag naar jouw persoonlijke situatie!