Op bezoek bij een Veilinghuis

Gepubliceerd op 23 december 2021 · Leestijd 12 minuten

Om klanten goed van dienst te zijn en beter te kunnen informeren over waar hun spullen heen kunnen worden gebracht en wat er dan mee gebeurt, ben ik eerder deze maand op bezoek geweest bij een veilinghuis. Dit was een compleet nieuwe wereld voor mij, en ik heb er dus ook veel van opgestoken over hoe de veilingwereld in elkaar zit, en welke spullen je als particulier kan inbrengen om te laten veilen. Op 9 december ben ik samen met Eveline van Opgeruimd met Eef op bezoek gegaan bij Derksen Veilingbedrijf te Arnhem. Hier werden wij hartelijk ontvangen door de directeur/veilingmeester, de heer Albert Keddeman.  

Historie 

Derksen is het oudste veilingbedrijf van Gelderland (de eerste veiling werd georganiseerd in september 1945) en het is tevens het enige veilingbedrijf in Arnhem. Eind jaren 60 kreeg Derksen landelijke bekendheid door het veilen van horeca-inventarissen, waarvan de inventaris van het Kurhaus te Scheveningen een van de bekendste was. Sinds de jaren 90 is het veilinghuis zich meer gaan specialiseren in het veilen van kunst, antiek en inboedelgoederen. Sinds 2009 staat de heer Keddeman aan het roer van de organisatie, samen met zijn vrouw en een team van vaste medewerkers helpen zij particulieren en organisaties met het veilen van spullen (bron). Er zijn 15 veilinghuizen in Nederland en ze hebben ook onderling contact met elkaar, omdat ieder zijn eigen expertise als veilingmeester/taxateur heeft. Dus veilinghuis Derksen is nationaal actief en hebben ze inbrengers van door het hele land en kopers zelfs internationaal.  

Het hoe en wat van een veilinghuis 

Onder het genot van een kopje koffie bij de buren van het veilinghuis (De Hoedt en de Rand, aanrader!) heeft de heer Keddeman ons meegenomen in het gehele proces van hoe het veilinghuis werkt, wie de inbrengers zijn en wie de klanten, en hoe de afhandeling gaat. De meeste spullen die geveild worden die van particulieren afkomen, komen bij Derksen doordat mensen kleiner gaan wonen, uit nalatenschappen of wanneer mensen verzamelingen willen opschonen.  

De heer Keddeman vertelt ons dat niet alleen hele waardevolle of voor de geschiedenis betekenisvolle spullen ingebracht kunnen worden voor de veiling. Hij neemt ook minder waardevolle items in, als hij denkt dat deze geschikt zijn om geveild te worden. Dit komt dan voornamelijk voor als hij een grotere partij heeft in een inboedel, en dit dan meeneemt om per doos te verkopen. Zo blijft het voor de kleinere bieders van een veiling ook leuk en interessant om mee te dingen.  

Taxaties kunnen ook uitgevoerd worden door de heer Keddeman. Hierbij moet je goed nadenken of je de waarde wilt weten omdat je het wilt verkopen/laten veilen (executie-/marktwaarde), of dat het is voor boedelverdeling of nalatenschap (successiewaarde) of dat je het wilt laten verzekeren (assurantiewaarde). Klanten van het veilinghuis zijn naast particulieren ook handelaren en internationale klanten die interesse hebben in een bepaald type producten. Veilingshuis Derksen heeft 4 veilingmeesters en houdt 5 keer per jaar een veiling. De data voor het komende jaar staan vermeld op hun website (bron).  

Proces van inbreng tot veiling en afwikkeling 

Maar hoe gaat het proces van items veilen dan precies in zijn werk? Dit heeft de heer Keddeman ons verteld en tijdens de rondleiding in het veilinghuis ook laten zien.  

Inbreng 

Tijdens de openingstijden van het veilinghuis is het mogelijk op afspraak kunst, antiek en inboedelgoederen in te brengen. Dit kan een enkel stuk zijn of een complete verzameling, maar ook een gehele inboedel vanuit bijvoorbeeld een nalatenschap is mogelijk. Ook het vervoeren van de vaak kostbare veilinggoederen doet Derksen in eigen beheer. Met vakmanschap vervoeren zij dagelijks goederen vanuit het hele land naar het veilinghuis. 

Derksen biedt zelfs de mogelijkheid een woning of kamer 'bezemschoon’ op te leveren en neemt het werk van het leeghalen van een kamer of huis hiermee op zich (bron). De spullen worden dan getaxeerd en op waarde geschat. Een deel gaat naar de veiling, een ander deel naar de kringloop of de stort

Catalogus 

Wanneer de goederen binnenkomen in de weken voor de veiling, worden ze geregistreerd door middel van een inzendnummer en later een QR-code (voor tijdens de kijkdagen/veiling). Middels dit inzendnummer is het altijd te traceren wie het item heeft ingebracht en wie dus de opbrengst moet krijgen na de veiling. Ook worden de stukken opgepoetst en op de foto gezet voor de (online) catalogus (bron). 

Kijkdagen en veiling 

De week voor de veiling zijn de kijkdagen waar alle spullen voorzien van een unieke code tentoongesteld zijn in het veilinghuis. Elk item is ook opgenomen in de veilingcatalogus, die Derksen voor elke veiling uitbrengt. Hierin staan alle items met hun unieke nummer, (taxatie) richtprijs en eventueel foto. 

De veiling zelf is dan de week erna, en ook weer opgedeeld in enkele dagen, omdat een gemiddelde veiling bestaat uit zo'n 1500 tot 3000 stukken (kavels). Ten tijde van de pandemie zijn de kijkdagen uitsluitend op afspraak en de veiling zelf is onderverdeeld in een timed online veiling voor het goud/zilver en brocante (denk aan een vakantieveiling-achtige manier van veilen), en een live streaming van de zaalveiling met veilingmeester voor alle overige items.  

Afhalen en afhandeling 

Na de veiling zijn er afhaaldata waarop de kopers hun gekochte items kunnen komen ophalen. Ze krijgen dan ook de factuur. De inbrengers krijgen een gespecificeerde rekening met alle opbrengsten en de veilingkosten (29%) erop. Overmaken van de opbrengst gebeurt in de week erna, en de inbrengers hebben in de tussentijd de tijd om te controleren of o.a. hun rekeningnummer correct is weergegeven op de specificatie. Deze tijd tussen rekening en uitbetaling is voornamelijk van belang bij nalatenschappen, omdat rekeningen nogal eens opgeheven bleken te zijn. De opbrengsten van inbreng worden door Derksen in een Stichting Derdengelden gedeponeerd om uitbetaling naar inbrengers te garanderen. 

Conclusie en dankwoord 

Veilingen zijn niet alleen voor de rich & famous qua inbreng of koop. Als koper kun je ook meedoen door te bieden op minder dure items. En als inbrenger is het ook niet per se vanzelfsprekend welk item iets opbrengt en welke niet. De heer Keddeman heeft decennialange ervaring in het veiling- en taxatiewezen en geeft aan dat er altijd een trend is in wat op een bepaald moment veel oplevert, en wat helemaal niet meer in trek is. Hij vertelde dat boeken uit de 17e en 18e eeuw nu veel kunnen opleveren en LP's en oude singles uit de jaren 60 en 80 (wel afhankelijk van het muziekgenre). Het loont dus altijd om bij twijfel over de waarde van spullen, deze te laten beoordelen door een expert. Derksen biedt op hun website een optie om een foto via WhatsApp te versturen ter beoordeling. Dus mocht je een mooi item hebben liggen thuis en zou je hiervan de waarde willen laten bepalen, dan is het sturen van een foto via deze WhatsApp service een mooie en laagdrempelige manier. 

Graag wil ik de heer Keddeman van Derksen veilinghuis bedanken voor de tijd die genomen is om ons te woord te staan, een rondleiding te geven, ons het proces uit te leggen en onze vragen te beantwoorden. Het is enorm waardevol voor mij om deze informatie mee te nemen in mijn werk als professional organizer.    

Benieuwd hoe ik jou zou kunnen helpen?

Kies voor meer rust, ruimte en overzicht in je leven. Stuur mij vrijblijvend een berichtje, ik kijk graag naar jouw persoonlijke situatie!