Blog: Mountainbike routes en opruimen

Gepubliceerd op 9 september 2021 · Leestijd 7 minuten

Afgelopen zomervakantie had ik een dagje vrij met mijn man, en hebben we de mountainbikes weer eens uit de garage gepakt. We hadden al een tijdje (kuch, zeker 2 jaar) niet op de MTB’s gereden, dus het werd tijd om het weer eens te proberen! Ik zocht op MTB trails in de buurt van onze woonplaats Ede. Eerst vond ik er eentje van 30+ kilometer. Een beetje te gek voor een eerste keer inkomen wellicht… Toen vond ik een kindertrail van 4 kilometer. Er stond gelukkig bij dat deze voor volwassenen ook nog leuk was. 4 kilometer klinkt kort, maar dat bleek eigenlijk wel mijn max te zijn achteraf. Dus ik was erg blij dat we hiervoor zijn gegaan!

We moesten er namelijk eerst nog heen fietsen (paar kilometer) én het begin van de route vinden. Dat was lastiger dan gedacht, dus daarmee ook nog wat extra (kilo)meters gemaakt. Eenmaal begonnen aan de trail was ik nóg blijer dat we maar 4 kilometer deden. Het was namelijk een route met flink wat hobbels, heuveltjes, bochten, sprongetjes… (zoals een MTB trail hoort te zijn). Dus meteen uitdagend als je al twee jaar niet op de mountainbike hebt gezeten! Halverwege (bleek) kwamen we op een open vlakte, ik weet nog dat ik dacht: yes, dit is vast het einde van de 4 kilometer! Maar mijn man zei precies op datzelfde moment dat ik dat dacht: ‘ik gok dat we nu halverwege zijn!’. Halverwege pas? Ik heb al zo hard lopen zweten en zwoegen om alle bochtjes goed in te sturen, kuilen en bomen te ontwijken, en op de juiste momenten goed aangezet of even geremd… en heb ik er dus pas 2 kilometer opzitten? Pfoe!

Mijn verwachting stelde ik toen bij, en ik probeerde de tweede helft meer te genieten van alles wat ik toch zomaar deed, zonder recente oefening, en met een klein beetje angst in de benen dat ik wellicht hard zou vallen en/of een boom(stronk) zou raken. Dat gebeurde allemaal niet, omdat ik mijn eigen tempo reed, en mij niet liet afleiden door mijn man die sneller was dan ik, vaak voor mij uit het zicht verdween en hier en daar op de route even stopte om op mijn te wachten. Ik genoot van de kleine afdalingen die volgden op wat berg-op zwoegen. Probeerde hyperfocus te houden om mijn taak: lekker fietsen, en de fiets rechtop houden. Eigenlijk was er dan ook geen ruimte voor angst of negatieve gedachtes, als ik die focus goed hield! En daarmee kwam er een lach op mijn gezicht en genoot ik als een kind van de kindertrail.

Toen we rustig via een omweggetje over de mooie paarse heide weer richting huis fietsten, moest ik denken aan hoe deze MTB trail eigenlijk symbool stond voor hoe meerdere dingen in het leven gaan. Namelijk met ups en downs, doorpakken en afremmen, met een lach op het gezicht en/of wat angst in de benen. En dat is okee.

Ook bij het opruimen kun je de lessen die ik leerde op de fiets toepassen:

  • Begin klein, dus met een lade, in plaats van een kamer (zoals ik dus met 4 kilometer, in plaats van meteen 30+)
  • Weet wanneer je een tandje bij kan zetten (als je steeds langzamer gaat/uitstelt), en wanneer je even af moet remmen (als het teveel wordt)
  • Geniet van het proces, houd focus op de taak die je om handen hebt, en kijk niet teveel uit naar de finish.

En ook tijdens het opruimen denk je soms dat je al ver bent, maar dan blijk je nog maar op de helft van het proces te zitten. Dat kan je afschikken of moedeloos aanvoelen, maar als je even schakelt (voel je hem ?) naar de juiste versnelling, dan merk je ineens dat je ál op de helft bent, in plaats van pas. Want je had ook niet kunnen beginnen…

De MTB trail had trouwens bij elke splitsing een mooi bordje staan, waardoor we het route niet kwijt konden raken, niet konden verdwalen of ‘off track’ konden gaan. Bij het opruimen kan een opruimcoach fungeren als deze bewegwijzering, zodat jij zonder omwegen tot jouw einddoel komt. Met op het juiste moment een duwtje in de rug om een hobbeltje in het proces over te gaan, of juist een aanmoediging om even op de rem te trappen, om niet uit de bocht te vliegen. En voordat je het dan door hebt, is de finish in zicht: een mooi opgeruimd huis.

Benieuwd hoe ik jou zou kunnen helpen?

Kies voor meer rust, ruimte en overzicht in je leven. Stuur mij vrijblijvend een berichtje, ik kijk graag naar jouw persoonlijke situatie!